Επισκέπτες

website hit counter
website hit counters
Απο 5/7/2010

ON - LINE

free counters

AOT & AST

Επικοινωνία

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Μάθημα δημοκρατίας τα Αρχαία Ελληνικά, για τους Γερμανούς....

Διαβάζοντας τον τίτλο της ανάρτησης μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί τι δουλεία έχει μια τέτοια δημοσίευση σε σε Blog που ασχολείται με αθλητικά Η απορία του θα ήταν εύλογη και η απάντηση σε αυτή ξεκάθαρη: καμία απολύτως! Η ανάρτηση αυτή είναι άσχετη με τον τρικαλινό και γενικότερα αθλητισμό. Τη διάβασα σε ένα άλλο blog και ήθελα να εξασφαλίσω ότι θα διαβαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους Η ανάρτηση προέρχεται από το Blog http://infognomonpolitics.blogspot.com.

ενώ για την κ. Θάλεια Δραγώνα, Γενική Γραμματέα του αφελληνισμένου υπουργείου πρώην εθνικής παιδείας, τα ελληνικά είναι μια μικρή γλώσσα και τα αρχαία ελληνικά νεκρή γλώσσα. Και η κυρία αυτή είναι ακόμα εκεί, να 'ρυθμίζει' ομού μετά της κ. Διαμαντοπούλου τις τύχες της παιδείας αυτού του Έθνους. Και τις πληρώνουμε κι από πάνω και μάλιστα ακριβά! Πολύ ακριβά, αφού και οι δυο έχουν διαχειριστεί 'προγράμματα' δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σε πρόσφατη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο του δημοσιογράφου και αρχαιογνώστη Konrad Adam, ο οποίος αναφέρει ότι στα πλαίσια ορισμένων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που επιχειρούνται σε αρκετά γερμανικά κρατίδια, πρέπει να ενισχυθεί η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γερμανικά σχολεία. Κύριο επιχείρημά του είναι ότι τα αρχαία ελληνικά ακονίζουν το δημοκρατικό φρόνημα και την πολιτική συνείδηση των παιδιών σε μια κοινωνία καταναλωτική που την χαρακτηρίζει η πνευματική νωθρότητα.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ποτέ ένας αρχαίος συγγραφέας δε μεταδίδει ένα μόνο μήνυμα, ένα δόγμα ή ένα πρόγραμμα. Συνήθως πρόκειται για δύο ή και περισσότερες αρχές που αντιτίθενται μεταξύ τους και προσπαθεί η μια να επιβληθεί στην άλλη: Ο Κρέων και η Αντιγόνη, ο Ιάσων και η Μήδεια, ο Σωκράτης και ο Καλλικλής, ο Έρως και το Νείκος. Πάντα η πάλη ενός λόγου και ενός αντίλογου, αυτή η πάλη που έφτασε στην τελειότητά της με τους σοφιστές.»
Στη συνέχεια ο κ. Adam θυμίζει στους αναγνώστες του ότι «ο τελευταίος γερμανός αυτοκράτορας ήθελε τα γερμανικά σχολεία να βγάζουν νέους Γερμανούς και όχι Έλληνες και Ρωμαίους. Ορθά ο αυτοκράτορας δεν ήθελε τα αρχαία, αφού γνώριζε ότι μόνο την τυφλή υπακοή στον ανώτατο άρχοντα δεν θα ενστάλαζαν στην ψυχή των παιδιών. Ο φόβος του δεν ήταν μήπως οι γερμανοί μαθητές διδαχτούν κάτι περιττό γι αυτούς, αλλά μήπως μάθουν κάτι περιττό γι αυτόν, μήπως μάθουν να αντιδρούν, να αντιστέκονται, να εξεγείρονται».
«Η ελληνική λογοτεχνία, συνεχίζει το άρθρο, βρίθει από τέτοιους αυτόνομους ανθρώπους. Ας αφήσουμε την Αντιγόνη και τους επώνυμους. Ο Πλούταρχος μας διασώζει την περίπτωση ενός ανώνυμου. Όταν ο στρατηγός Μιλτιάδης ζήτησε από το δήμο των Αθηναίων να του χαρίσουν έναν τιμητικό στέφανο, αυτός ο ανώνυμος αντιτάχθηκε με το επιχείρημα ότι, απ όσο ήξερε, στο Μαραθώνα ο Μιλτιάδης δεν είχε πολεμήσει μόνος του. Αν στο μέλλον πολεμούσε κατά των Περσών μονάχος και τους νικούσε, τότε μπορούσε να υποβάλει πάλι το αίτημά του στο δήμο. Μακάρι να είχαμε τέτοιους πολίτες σήμερα. Όχι να δέχονται τα πάντα, αλλά να υποβάλλουν ενστάσεις».
Τα αρχαία ελληνικά, λοιπόν, μας βοηθούν όχι απλώς να θυμηθούμε τις απαρχές της δημοκρατίας, αλλά, όπως σχολιάζει και ο συνεργάτης της Deutsche Welle Σπύρος Μοσκόβου, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της δημοκρατίας σήμερα.
Το πιο πάνω δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung μας θυμίζει και ένα άλλο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Neue Presse (Βιέννη, 10/8/2004), σύμφωνα με το οποίο ιατροί επιστήμονες κατέληξαν στο παράξενο αλλά και πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι η απαγγελία των ομηρικών επών επιδρά θετικά στην κυκλοφορία του αίματος, αφού με το ρυθμό που επιβάλλει η απαγγελία του δακτυλικού εξάμετρου συντονίζονται οι λειτουργίες της καρδίας και της αναπνοής, με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση του αίματος!
Σήμερα διερωτάται κανείς ποια θέση, για να μην πούμε ποια τύχη, έχουν τα αρχαία ελληνικά στο σύνολο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που τελευταία, ομολογουμένως, επιχειρείται με περισσότερη προσοχή και υπευθυνότητα. Τι προνοούν για τα αρχαία ελληνικά τα αναλυτικά προγράμματα που ετοιμάζονται από τις ειδικές επιτροπές; Πόσο λαμβάνεται υπόψη η διαχρονική τους αξία; Θα συνεχίσουμε να μη βλέπουμε και να μην κατανοούμε αυτό που βλέπουν και κατανοούν οι ξένοι όσον αφορά τα αρχαία ελληνικά; Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι γεμάτη από παραδείγματα που βοηθούν το σύγχρονο άνθρωπο να κατανοήσει ότι η διατύπωση μιας θέσης, οδηγεί στην αντίθεση και ότι στη συνέχεια και τα δυο μαζί οδηγούν στη σύνθεση. Ή ότι ο λόγος οδηγεί στον αντίλογο με κατάληξη το διάλογο που είναι και το μόνο μέσο να βρεθεί συναινετική λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Θα περιοριστεί και πάλιν η διδασκαλία του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών σε εκείνους τους λίγους μαθητές που θα «τολμήσουν» να το επιλέξουν; Ας προβληματιστούν περισσότερο οι επικεφαλής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ας δώσουν επιτέλους στα αρχαία ελληνικά τη θέση που τους αξίζει στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Και ας μη κρυβόμαστε πίσω από τον μέχρι σήμερα λανθασμένο ίσως τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος, γιατί αυτό αποτελεί ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο.

* του Χρίστου Παντελίδη φιλόλογου, τ. Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_8847.html#ixzz0z46zLDfA




Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Τα πρώτα φιλικά του ΑΟΤ

Το πρώτο φιλικό θα γίνει σήμερα στο Μπάνσκο με τον Μακεδονικό όπου θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε αύριο...
Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Σήμερα η πρώτη του ΑΟΤ

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συγκέντρωση του ΑΟΤ για τη νέα αγωνιστική περίοδο στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων στις 6:30μ.μ. όπου θα γίνει και ο καθιερωμένος αγιασμός. Οι προπονήσεις ξεκίνησαν ανεπίσημα χτες το πρωί ενώ σήμερα θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Όλοι μας θα πρέπει να δώσουμε το παρόν για να ενισχύσουμε αυτή τη νέα προσπάθεια. Απόντες από την πρώτη προπόνηση θα είναι οι Τόλιος και Κόρμπος για προσωπικούς λόγους   

Νεος γενικός αρχηγός στον ΑΟΤ

Η Π.Α.Ε. Τρίκαλα ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον Μίλτο Νίκου, ο οποίος αναλαμβάνει την θέση του Γενικού Αρχηγού του ποδοσφαιρικού τμήματος Ο Μίλτος Νίκου έδωσε χθες το βράδυ έδωσε τα χέρια με τον Πλεξίδα και αναμένεται στην προπόνηση να παρουσιαστεί και επίσημα στον προπονητή και στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας .

Ο νέος γενικός αρχηγός του ΑΟΤ τόνισε: "Η τιμητική πρόταση του κ. Πλεξίδα δεν μου άφησε περιθώρια να μην δεχθώ την θέση του γενικού αρχηγού στον ιστορικό ΑΟ Τρίκαλα. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην ομάδα και να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ από το νέο μου πόστο. Είμαι πεπεισμένος πως ο ΑΟ Τρίκαλα με ενότητα και πολύ δουλειά θα πάει πολύ καλά".
Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τα τεκτενόμενα στον ΑΟΤ. Σχεδιασμός της νέας χρονιάς

Οι ειδήσεις στον ΑΟΤ τρέχουνε και δέν τις προλαβαίνουμε γι' αυτό αποφάσισα να μαζέψω σε μια ανάρτηση και να διηγηθώ περιληπτικά τι συνέβη από την αρχή περίπου του καλοκαιριού στον Α.Ο. Τρίκαλα. Μετά τον αγώνα μπαράζ της 29 Μαΐου με τον Βύζαντα Μεγάρων όπου ο ΑΟΤ κέρδισε την άνοδο ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την νέα σεζόν όπου η ομάδα μετά από 9 ολόκληρα χρόνια θα παίζει στη Β εθνική κατηγορία.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ο Ριζογιάννης στον ΑΟΤ

H ΠΑΕ Τρίκαλα στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει για την ενίσχυση του ρόστερ, ανακοίνωσε την απόκτηση του 22χρονου(01/02/1988) αμυντικού Παντελή Ριζογιάννη ο οποίος αποκτήθηκε από την Σκόντα Ξάνθη με την μορφή δανεισμού για ένα χρόνο. Ο Ριζογιάννης είναι διεθνής με την Εθνική U-21 ενώ με την ομάδα της Ξάνθης είχε 32 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 6 στο κύπελλο.

Τρεις νέες μεταγραφές

Κίνηση ματ απο τον ΑΟΤ με τρεις νέες μεταγραφές
Η ΠΑΕ ΑΟ Τρίκαλα ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με τους ποδοσφαιριστές Χάρη Μπριλλάκη, Γιάννη Χρήστου και Παναγιώτη Μπακομήτρο οι οποίοι και υπέγραψαν μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας.
Χάρης Μπριλλάκης
Ο αριστεροπόδαρος ποδοσφαιριστής είναι 29 ετών (28/10/1981), αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός και έχει ύψος 1.81 μ. Έχει αγωνιστεί στον Αθηναικό (2 χρ.), στο Λήλα Βασιλικού, την Καλαμάτα (4 χρ.) και τον Διαγόρα με την φανέλα του οποίου είχε 27 συμμετοχές και 1 γκολ.
Ο Χάρης Μπριλάκης τόνισε στο portal της ΠΑΕ:
Οι άνθρωποι των Τρικάλων μου έδειξαν ότι με θέλουν στην ομάδα από την πρώτη στιγμή. Ξέρω πολύ καλά ότι ο ΑΟ Τρίκαλα έχει μεγάλη ιστορία, πολύ κόσμο και μια πολύ αξιόλογη διοίκηση. Θα προσπαθήσω και εγώ από την πλευρά μου να βοηθήσω στην καλή πορεία της ομάδας που όλοι θέλουμε να είναι πρωταγωνιστική. Στο μπαράζ ανόδου είδα τον εκπληκτικό κόσμο του ΑΟΤ και ελπίζω αυτούς τους φιλάθλους να τους έχουμε δίπλα μας».

Γιάννης Χρήστου
Ο Χρήστου είναι 29 χρονών (05/03/1981), έχει ύψος 1.85 και αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της άμυνας. Έχει αγωνιστεί σε Χαλκηδόνα, Αιγάλεω (4), Μεσσηνιακό, Πιερικό ενώ τα τελευταία 2 χρόνια αγωνιζόταν στον Διαγόρα όπου και είχε 47 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο και 1 γκολ.
Μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας ο Χρήστου τόνισε:
«Με την πρόταση που μου έκανε ο κ. Πλεξίδας έδειξε ότι με τιμάει. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ήρθα σε μια ιστορική ομάδα με πολύ κόσμο και ελπίζω να δικαιώσω τις προσδοκίες όσων με πίστεψαν. Ξέρω αρκετά παιδιά στην ομάδα, υπάρχει καλό υλικό ενώ και ο κ. Παντελίδης είναι αξιόλογος προπονητής και με πολλές προοπτικές. Πιστεύω πως αν δουλέψουμε σκληρά η χρονιά θα είναι πολύ καλή με τον ΑΟ Τρίκαλα».

Παναγιώτης Μπακομήτρος
Είναι 27 ετών (06/10/1983), αγωνίζεται τόσο στην μεσαία γραμμή όσο και στο δεξί άκρο της άμυνας, έχει ύψος 1.83 και έχει αγωνιστεί στην Θύελλα Πατρών (5 χρ.) ενώ τα δύο τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στον Διαγόρα με την φανέλα του οποίου είχε 53 συμμετοχές και 2 γκολ.
Ο Μπακομήτρος τόνισε στο portal της ΠΑΕ: «Έρχομαι σε μια ομάδα ιστορική και με πολύ κόσμο και αυτό ήταν ένα κίνητρο για μένα. Φαίνεται από τις κινήσεις πως γίνεται πολύ καλή δουλειά ενώ στο roster υπάρχουν αξιόλογοι ποδοσφαιριστές. Μια ομάδα με τόσο κόσμο, ισχυρή διοίκηση και καλούς ποδοσφαιριστές δεν μπορεί παρά να μην πάει καλά στο πρωτάθλημα. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο αλλά πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Πλεξίδα και τον κ. Γαλανακόπουλο που μου έδειξαν το ενδιαφέρον τους και την εμπιστοσύνη τους ».
Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ολλανδία - Ισπανία ο τελικός

Το μουντιάλ λοιπόν φτάνει στο τέλος του και είδη από χτες ξέρουμε το ζευγάρι του τελικού που θα γίνει την Κυριακή στο Soccer City του Γιοχάνεσμπουργκ. Δυο υπερδυνάμεις στο χώρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η μεν Ισπανία η οποία είναι είδη πρωταθλήτρια Ευρώπης από το Euro 2008 κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου και η δε Ολλανδία η οποία έχει βρεθεί σε δυο τελικού μέχρι τώρα αλλά δεν έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλήτρια. Την Κυριακή μια νέα ομάδα θα μπει στο γκρουπ των κατόχων του Μουντιάλ.

Η Ισπανία προκρίθηκε στον τελικό από το χτεσινό ματς επανάληψη του τελικού του Euro 2008 εκεί που η Ισπανία είχε θριαμβεύσει απέναντι στη σκληροτράχηλη ομάδα της Γερμανίας. Το ίδιο έκανε και χτες λοιπόν κερδίζοντας 1-0 την Γερμανία η οποία περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο στο παιχνίδι και άντεξε μέχρι το 73 όπου ο Πουγιόλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Γερμανίας με υπέροχη κεφαλιά. Η Γερμανία σε γενικές γραμμές περιορίστηκε σε παθητικό ρολό όπως προαναφέραμε και θα λέγαμε φοβήθηκε την Ισπανία, σε αυτό βέβαια συνέβαλαν τα μέγιστα και οι φούριας ρόχας που είχαν ολοκληρωτικά τον έλεγχο του κέντρου αλλά και τρομερό passing game. Έτσι λοιπόν η Ισπανία κέρδισε άξια και δίκαια και πάει στον τελικό, το περίφημο χταπόδι μάντης επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά και η Γερμανία θα παίξει απέναντι στην Ουρουγουάη για την τρίτη θέση το Σάββατο στον μικρό τελικό.

Translate

CHAT


ShoutMix chat widget

Αναγνώστες

Αθλητικές Εφημερίδες

Ο Καιρός στα Τρίκαλα

AddThis

Bookmark and Share