Επισκέπτες

website hit counter
website hit counters
Απο 5/7/2010

ON - LINE

free counters

AOT & AST

Επικοινωνία

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Αίσθηση έχει κάνει ο Μιχαν Ζούπαν

Μεγάλη αίσθηση έχει κάνει στα αθηναϊκά αθλητικά site η απόκτηση του Μίχαν Ζούπαν από τον Α.Σ. Τρίκαλα όχι μόνο για το ότι είναι πολύ καλό παίκτης αλλά και για το ότι είναι “ μαχητής ” καθώς είναι κωφός και παίζει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Πολλά αθλητικά site έχουν κάνει αφιέρωμα στο Σλοβένο παίκτη. Διαβάστε ένα το οποίο έχει κάνει το www.basketblog.gr:

zupan Η ζωή πολλές φορές είναι σκληρή με τους ανθρώπους, ωστόσο η θέληση του καθενός φαίνεται πως εντέλει καθορίζει τη μοίρα του. Τρανό παράδειγμα είναι ο Μίχα Ζούπαν, η ιστορία του οποίου έχει χαρακτηριστικά από... παραμύθι.
Ο Σλοβένος διεθνής θεωρείται παίκτης των Τρικάλων (όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ η συνάδελφος Αλεξάνδρα Λούτση), ωστόσο η ιστορία του, ο δρόμος του και η θέλησή του, είναι σημεία αναφοράς και φυσικά έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Η ιστορία του Μίχα Ζούπαν είναι το απόλυτο παράδειγμα για το τί σημαίνει θέληση για ζωή. Κι αυτό γιατί ο Σλοβένος παίζει μπάσκετ σε άκρως ανταγωνιστικό επίπεδο, παρά το γεγονός πως γεννήθηκε με πολύ μεγάλο σοβαρό πρόβλημα ακοής.

Αυτό το πρόβλημα δεν τον εμπόδισε, όμως, όχι απλά να αγωνιστεί, αλλά να πρωταγωνιστήσει στο άθλημα που αγαπά και είναι η ζωή του, δείχνοντας χαρακτήρα και δύναμη καρδιάς, που του επέτρεψαν να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα.

Ο Μίχα Ζούπαν γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1982 (είναι 27 χρονών) και μέχρι τα 17 του χρόνια δεν είχε ασχοληθεί με το άθλημα του μπάσκετ. Αντίθετα, δοκίμασε τις ικανότητές του στο ποδόσφαιρο και το βόλεϊ. Η απόφασή του, όμως, να παίξει μπάσκετ φαίνεται πως του βγήκε σε καλό. Από τη DGN Λιουμπλιάνας, ομάδα για άτομα με προβλήματα ακοής, πήρε το 2000 μετεγγραφή στην Γέοπλιν Σλόβαν. Μέσα σε 18 μήνες ψήλωσε κατά 20 εκατοστά στην εφηβική του ηλικία!

"Όταν υπήρξαν άνθρωποι που είδαν ότι έχω δυνατότητες, άρχισα να πιστεύω στον εαυτό μου. Ήμουν πολύ φοβισμένος όταν πήρα μεταγραφή, για το πώς θα με αντιμετωπίσουν οι νέοι μου συμπαίκτες, αλλά στάθηκα τυχερός. Οι συμπαίκτες μου ήταν πολύ καλοί αθλητές και ακόμη καλύτεροι άνθρωποι".

Κάπως έτσι θυμάται ο Μίχα Ζούπαν το ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας. Ο φόβος μπορεί να ήταν μεγάλος για τον Σλοβένο, αλλά οι συμπαίκτες του και ιδιαίτερα οι Λάκοβιτς και Σλόκαρ ήταν αυτοί που του έδειξαν πολλά, όπως αναφέρει και ο ίδιος, αφού τον αντιμετώπισαν ως ίσο. "Όλοι με βοήθησαν, ιδιαίτερα οι Γιάκα Λάκοβιτς και Ούρος Σλόκαρ. Το ότι με αντιμετώπισαν ως ισάξιό τους σήμαινε πολλά για μένα".

Οι δυσκολίες, όμως, ήταν ακόμη πολύ μεγάλες, αφού έμοιαζε σχεδόν απίθανό να μπορέσεις να αγωνιστείς, ενώ δεν ακούς τίποτα και κανέναν πάνω στο παρκέ. "Στην αρχή αγωνιζόμουν χωρίς ακουστικό στο αυτί, επειδή υπήρχε φόβος να το χάσω. Δεν ήξερα τι σύστημα παίζαμε, τι έλεγε ο προπονητής στα τάιμ άουτ, δεν άκουγα αν σφύριζαν οι διαιτητές. Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τι γινόταν στο παρκέ", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος, ο οποίος χρωστά πολλά στον κόουτς Ιβάν Σουνάρα, ο οποίος "με συμβούλευσε να φορέσω κορδέλα στα μαλλιά για να συγκρατεί το ακουστικό. Από τότε όλα άλλαξαν, καθώς μπορούσα να ακούω στο γήπεδο. Πολλοί λένε ότι το παιχνίδι μου βελτιώθηκε κατά 70%. Το να μπορώ να ακούω τους συμπαίκτες μου, τον προπονητή μου και τους διαιτητές, ήταν κάτι καταπληκτικό για μένα".

Δεν θα ήταν λίγοι αυτοί που μετά την ανοδική πορεία της καριέρας τους θα ξέχναγαν όσα έχουν περάσει πριν από χρόνια. Αυτό δεν συμβαίνει και στην περίπτωση του Ζούπαν, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει την Εθνική Κωφών Σλοβενίας, της οποίας είναι ακόμα μέλος. Μάλιστα, έχει κερδίσει με αυτήν το τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ τερμάτισε στη 2η θέση στους αγώνες Special Olympics. Το πιο δύσκολο όμως, όπως λέει, είναι "να αγωνίζομαι και πάλι χωρίς ακουστικό. Είναι ένα σοκ για μένα να μην μπορώ να ακούσω τι γίνεται στο γήπεδο ξανά. Αλλά είμαι ευτυχισμένος να βοηθάω την ομάδα και περήφανος για όσα έχουμε καταφέρει".

Όνειρο του Ζούπαν, όπως και των περισσότερων παικτών που αγωνίζονται στην Ευρώπη, είναι να βρεθεί κάποια μέρα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου: Στο ΝΒΑ. "Το να παίξω στο NBA είναι η βασική και μεγαλύτερη ευχή μου. Είμαι μικρός ακόμα και ελπίζω κάποια μέρα να τα καταφέρω". Βέβαια ο αυριανός παίκτης των Τρικάλων ξέρει πολύ καλά πως "πρέπει να δουλέψω πολύ σκληρά για να γίνει κάτι τέτοιο. Πριν καν σκεφτώ το NBA πρέπει να γίνω μόνιμο μέλος της Εθνικής και να παίξω στην Ευρωλίγκα".

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Μίχα Ζούπαν είχε εξαιρετική πρόοδο, καθώς πολύ γρήγορα μετά το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, μπήκε στην Εθνική ομάδα της χώρας του κάτω των 20 ετών. Το 2004 και το 2006 συμμετείχε στα All Star Game του πρωταθλήματος της Σλοβενίας, όντας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του.
Μάλιστα, στην πρώτη του συμμετοχή σε All Star Game κέρδισε τον διαγωνισμό καρφωμάτων, ενώ έπαιξε και στην Εθνική Ανδρών την οποία και οδήγησε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

CHAT


ShoutMix chat widget

Αναγνώστες

Αθλητικές Εφημερίδες

Ο Καιρός στα Τρίκαλα

Blog Archive

AddThis

Bookmark and Share